Share it


6 Φεβρουαρίου 2012 - Συνέδριο με θέμα την τοπική διατροφική παράδοση ως κινητήρια δύναμη της τουριστικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Διοργανώτρια εταιρία η SOPEXA GROUPE με την υποστήριξη της ARTION.

Το συνέδριο έλαβε χώρα στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της 7ης Διεθνούς Έκθεσης για την Τροφοδοσία και τον Εξοπλισμό Ξενοδοχείων και μονάδων Μαζικής Εστίασης HORECA 2012, και πραγματοποιήθηκε  κατόπιν ανάθεσης του Γαλλικού Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και έφερε την αιγίδα του.

Αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την προβολή, διάδοση και προώθηση της τοπικής διατροφικής παράδοσης σε άμεση σχέση και συνάρτηση με την τουριστική ανάπτυξη σε περιφερειακό επίπεδο.

Το Συνέδριο απευθύνθηκε σε επαγγελματίες από τη βιομηχανία τροφίμων, παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, αγροτικούς και τουριστικούς φορείς και επιμελητήρια, ξενοδόχους, εστιάτορες και σε όλους τους επαγγελματίες των επισιτιστικών επιχειρήσεων, καθώς και σε σχολές τουριστικών επαγγελμάτων.

Ανάμεσα στους ομιλητές του Συνεδρίου ήταν  και ο διευθυντής της AegeanCuisine κύριος Γιώργος Καλώστος του οποίου η ομιλία είχε ως εξής:

«Η τοπική διατροφική παράδοση ως κινητήρια δύναμη της τουριστικής και περιφερειακής ανάπτυξης».

«ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ» AEGEAN CUISINE: Εισήγηση κ. Γεωργίου Καλώστου

Από την ιδέα στην υλοποίηση….

Από την ανάγκη στην ιδέα….

Ανάγκη για τοπική οικονομική ανάπτυξη.

Σκοπός της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης είναι να αναδομήσει και να αξιοποιήσει με επιτυχία τις, κατά τόπους, οικονομικές δυνατότητες και προοπτικές ώστε αυτές να βελτιώσουν, σε βάθος χρόνου, το οικονομικό επίπεδο και τη ποιότητα ζωής του τόπου.

Πρόκειται για μια διαδικασία όπου ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας συμπράττουν και συνεργάζονται στενά για να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες επιχειρηματικής ανάπτυξης και θέσεις εργασίας στο τόπο.

Η τοπική οικονομική ανάπτυξη προσφέρει στις τοπικές κοινωνίες και, κατ’ επέκταση, στην αυτοδιοίκηση, στον ιδιωτικό τομέα και άλλους φορείς, την ευκαιρία να εργαστούν από κοινού για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση της βιώσιμης και χωρίς περιορισμούς και αποκλεισμούς ανάπτυξης του τόπου τους.

Περιλαμβάνει πρωτοβουλίες και ενέργειες εκ μέρους διαφόρων επιστημονικών, εμπορικών και οικονομικών κλάδων, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών αρχών και του ιδιωτικού τομέα με ότι αυτοί συνεπάγονται σε περιβαλλοντικό σχεδιασμό, ανάπτυξη των επιχειρήσεων,  παροχή υποδομών και παροχών.

Πρακτικές και διαδικασίες για τοπική οικονομική ανάπτυξη μπορούν να εφαρμοστούν σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές, όπως στη περίπτωση μας τα νησιά, οι Νομοί και η Περιφέρεια μας.

Οι κατά τόπους κοινωνίες ανταποκρίνονται στις ανάγκες για τοπική οικονομική ανάπτυξη με πολλαπλούς τρόπους και με μια ποικιλία προσεγγίσεων οι οποίες  περιλαμβάνουν:

• Διασφάλιση της λειτουργικότητας του επενδυτικού κλίματος  για τη τοπική επιχειρηματική κοινότητα.
• Στήριξη των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του τόπου.
• Ενθάρρυνση και υποστήριξη της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων.
• Προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
• Επενδύσεις σε υποδομές προσπελασιμότητας, ενέργειας, νερού, διαχείρισης απορριμμάτων.
• Επενδύσεις σε soft υποδομές όπως εκπαίδευση και κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού καθώς και  ανάπτυξη συστημάτων στήριξης των επιχειρήσεων και πρακτικών προστασίας του περιβάλλοντος.

• Ενθάρρυνση και υποστήριξη της ανάπτυξης της συνεργασίας και της συνέργειας των επιχειρήσεων.
• Ανάδειξη συγκεκριμένων στοιχείων του τόπου και ιδιαίτερα των τοπικά παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών.

Συνοπτικά, η τοπική οικονομική ανάπτυξη προκύπτει από την ανάληψη πρωτοβουλιών και ανάδειξη εργαλείων τα οποία θα στηρίξουν τη τοπική επιχειρηματική δραστηριότητα με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη της τοπικής παραγωγής και των ανθρώπινων πόρων του τόπου μέσα από συνέργειες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Αν π.χ. η κάθε οικογένεια σ’ ένα τόπο στρέψει 500 ευρώ ετησίως σε τοπικά παραγόμενα προϊόντα, τότε για κάθε χίλιες οικογένειες, θα αυξηθεί άμεσα η ζήτηση των τοπικών προϊόντων κατά 500.000 ευρώ και θα δημιουργηθεί μια τελική κυκλοφορία χρήματος ισοδύναμη με περίπου 4.500.000 ευρώ στην τοπική αγορά. Έχει επίσης υπολογισθεί ότι 1.000 οικογένειες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν 100-150 θέσεις εργασίας τουλάχιστον, αλλάζοντας απλά τη καταναλωτική τους συνήθεια προτιμώντας τοπικά παραγόμενα προϊόντα αντί  για εισαγόμενα.

Είναι παγκόσμια τάση άλλωστε η 100-mile diet, δηλαδή η επιλογή προϊόντων που παράγονται σε ακτίνα μέχρι 100 μίλια ή 160 χλμ. Ανάλογα κινήματα διατροφικής συνειδητοποίησης είναι το Ιαπωνικό TEIKEI, το Πορτογαλικό RECIPROCO, το Γαλλικό AMAP (Association pour le Maintien d’ une Agriculture Paysanne) και η Ιταλική εκδοχή της Τοσκάνης CUCINA A CHILOMETRO ZERO που μειώνει ακόμα περισσότερο την απόσταση μεταξύ του παραγωγού και του καταναλωτή. Στους καταλόγους των εκεί εστιατορίων γίνεται πλέον εμφανής  η σύνδεση με  τυριά, όσπρια, λαχανικά, κρέατα, ότι δηλαδή παράγει ο γείτονας παραγωγός γιατί θεωρούν ότι έτσι υποστηρίζουν τη τοπική οικονομία μειώνοντας τα κόστη μεταφοράς και αναβαθμίζοντας τη ποιότητα του φαγητού.

Από την ανάγκη στην ιδέα….

«…Όσο περισσότερο αναθεωρούμε τις αξίες μας τόσο καταλήγουμε στα βασικά: το φαγητό.

Όμως το φαγητό είναι κάτι παραπάνω από ανάγκη, είναι ένας τρόπος  να επιστρέψουμε στο συναίσθημα…» σύμφωνα με την Ολλανδή φίλη μας Marije Vogelzang, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες eating designer στην Ευρώπη. Στο εστιατόριο της, το « Proef», σε μια πρώην αποθήκη γκαζιού στο Amsterdam, στήνει κάθε βράδυ ένα θεατρικό σκηνικό ζητώντας από τους καλεσμένους να μοιραστούν μια μοναδική εμπειρία.

Το φαγητό από την Αρχαιότητα θεωρείται γεύμα όταν μοιράζεται με άλλους. Η συνάθροιση λοιπόν αυτή, το γεύμα, είναι μια σημαντική μορφή επικοινωνίας για τη σύσφιξη των σχέσεων της οικογένειας, της φιλίας, της φιλοξενίας, της συνεργασίας.

Σύμφωνα δε με τον στυλίστα της γεύσης Brillat-Severin, «η ηδονή του τραπεζιού είναι αίσθηση εγκεφαλική που γεννιέται από διάφορες περιστάσεις γεγονότων, τόπων, πραγμάτων και προσώπων που συνοδεύουν το γεύμα».

Οι περισσότερες έρευνες για τον τουρισμό έχουν δείξει ότι όσοι ταξιδεύουν είτε για αναψυχή ή για επαγγελματικούς λόγους ενδιαφέρονται για τη γαστρονομία της περιοχής πριν κλείσουν το ταξίδι τους. Όποιο και αν είναι το πιάτο, φαίνεται πως το φαγητό είναι κάτι που όλο και περισσότεροι από μας θυμόμαστε από τα ταξίδια μας.

Άλλη έρευνα του Hotels.com, η οποία βασίστηκε στις διατροφικές συνήθειες των ταξιδιωτών συμπεριλαμβανομένων τοπικών πιάτων, αλλά και μενού των αλυσίδων ταχείας εστίασης, διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα των ταξιδιωτών επιθυμούν να δοκιμάσουν πιάτα της τοπικής κουζίνας του τόπου που επισκέπτονται.

Η τουριστική βιομηχανία βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση νέων τρόπων προώθησης των προσφερόμενων  υπηρεσιών τους στην αγορά αφού πλέον οι πελάτες  απαιτούν περισσότερο αυθεντικές εμπειρίες. Το φαγητό εξασφαλίζει συσχέτιση με τους προορισμούς καθώς εκτός από φυσική ανάγκη αντιπροσωπεύει την ταυτότητα και τη μοναδικότητα ενός προορισμού, δίνοντας στους επισκέπτες  μια εικόνα του πολιτισμού του τόπου που επισκέπτονται. Οι γεύσεις των τοπικών προϊόντων, το μαγείρεμα του φαγητού και η παρουσίασή του καθώς και το συνολικό περιβάλλον της εστίασης δημιουργούν αναμνήσεις που επηρεάζουν και πολλές φορές προσδιορίζουν την ταξιδιωτική εμπειρία.

Η προσφορά μιας προσιτής και καλής κουζίνας στους επισκέπτες ωφελεί τον προορισμό ποιοτικά και ποσοτικά. Η δοκιμή της τοπικής κουζίνας συνεπάγεται ταυτόχρονα δοκιμή του διαφορετικού, μύηση σε έναν άλλο τρόπο ζωής. Μέσα από τη γαστρονομία, η τουριστική εμπειρία εμπλουτίζεται με την ανάδειξη ενός τοπικού «lifestyle» δίνοντας στον προορισμό ένα σημαντικό στοιχείο διαφοροποίησης.

Το καλό φαγητό επίσης, αποτελεί κριτήριο για το χαρακτηρισμό ενός προορισμού ως ποιοτικού. Είναι ευνόητο ότι η αντίληψη του επισκέπτη για τους ποιοτικούς προορισμούς συγκαταλέγει -μεταξύ άλλων- γενικές υποδομές, καλά ξενοδοχεία,  καθαρό περιβάλλον, εξυπηρέτηση και μέρη όπου μπορεί κανείς να απολαύσει καλής ποιότητας φαγητό.

Αναμφίβολα, η ποιότητα επιβραβεύεται. Όταν ο επισκέπτης διαπιστώσει ότι ένας προορισμός έχει καλό φαγητό είναι πρόθυμος να δαπανήσει μεγαλύτερα ποσά π.χ. με το να δοκιμάζει περισσότερα εδέσματα στους χώρους εστίασης, με το να αγοράζει γαστρονομικά δώρα κ.ο.κ. Το καλό φαγητό λοιπόν, υποκινεί υψηλότερη τουριστική δαπάνη.

Τέλος, έχει διαπιστωθεί ότι η φήμη ενός προορισμού για την καλή κουζίνα του, προσελκύει νέες κατηγορίες επισκεπτών οι οποίοι μπορεί να έχουν ειδικό ενδιαφέρον για γαστρονομικές δραστηριότητες.

Από την ιδέα στην υλοποίηση….

Τι είναι Aegean Cuisine..

Aegean Cuisine είναι η πρωτοβουλία που σχεδιάσθηκε και αναπτύχθηκε σαν ένα εργαλείο για την τοπική οικονομική ανάπτυξη των νησιών της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου από το Κέντρο Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Κ.Ε.Τ.Α) Νοτίου Αιγαίου και υλοποιείται σε στενή συνεργασία με τα Επιμελητήρια Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.

Με σκοπό λοιπόν την αξιοποίηση της ιδιαίτερα πλούσιας αιγαιοπελαγίτικης οινο-γαστρονομίας, προς όφελος της ανάδειξης και προβολής των τοπικά παραγόμενων προϊόντων, αλλά και της προώθησης του θεματικού τουρισμού των νησιών μας, δημιουργήθηκε ένα δίκτυο τοπικών επιχειρήσεων οι οποίες επιθυμούν και υπόσχονται να προσφέρουν στους επισκέπτες αιγαιοπελαγίτικο συναίσθημα και εμπειρία. Αυτές είναι οι επιχειρήσεις-μέλη της Aegean Cuisine.

Οι παραδοχές που στήριξαν τη Φιλοσοφία του εγχειρήματος

Τα νησιά του Αιγαίου παράγουν μια εξαιρετική ποικιλία προϊόντων τα οποία χαρακτηρίζονται από τον συνδυασμό γεύσης, ποιότητας και μοναδικότητας. Όμως, για κάποιους λόγους, δεν έχουν καταφέρει να λάβουν την ανάλογη αναγνωρισιμότητα και εμπορευσιμότητα που τους αξίζει.

Τα νησιά του Αιγαίου, προσφέρουν εξαιρετικές συνθήκες τουρισμού οι οποίες χαρακτηρίζονται από τον συνδυασμό καθαρής θάλασσας, λαμπρού ήλιου, πλούσιας  ιστορίας, παράδοσης και πολυσχιδούς πολιτισμού. Όμως, για κάποιους λόγους, η τουριστική τους δυναμικότητα δεν έχει καταφέρει να λάβει την ανάλογη διάρκεια ενώ υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο αξιοποίησης της.

Οι βασικοί οικονομικοί πυλώνες και επομένως οι πηγές εισοδήματος των νησιών μας είναι:

● Ο τουρισμός, με υψηλό ποσοστό συμβολής στη διαμόρφωση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος

● Η κτηνοτροφία και η γεωργία

● Το εμπόριο

● Οι κατασκευές

Οι επιχειρήσεις-μέλη της Aegean Cuisine θα πρέπει να επιβραβεύονται για τη προσπάθεια τους στην επιτυχία του σκοπού αποκομίζοντας περισσότερα έσοδα από την τουριστική αγορά και παρέχοντας το κίνητρο και στις άλλες τοπικές επιχειρήσεις να τους ακολουθήσουν.

Οι Στόχοι

● Ανάδειξη του Αιγαίου ως τόπου με διαχρονικό οινο-γαστρονομικό πολιτισμό.

● Εξοικείωση του έλληνα και ξένου καταναλωτή με τα αιγαιοπελαγίτικα προϊόντα.

● Προβολή και καθιέρωση των αιγαιοπελαγίτικων προϊόντων στην ελληνική και διεθνή αγορά.

● Προώθηση των αιγαιοπελαγίτικων προϊόντων σε δίκτυα λιανικής και χονδρικής πώλησης.

Η Ιστορία

Στο πλαίσιο της πρώτης φάσης ανάπτυξης της AegeanCuisine πραγματοποιήθηκε διάπλους εκδηλώσεων ενημέρωσης και δημόσιας διαβούλευσης, με θέμα τη γαστρονομική παράδοση, στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, από την Τζιά μέχρι το Καστελόριζο, προκειμένου να συγκεντρωθούν ιδέες, απόψεις και προτάσεις από τους άμεσα ενδιαφερόμενους επαγγελματίες της γαστρονομίας, δηλαδή τους εστιάτορες, τους ξενοδόχους, τους οινοποιούς καθώς και τους παραγωγούς και εμπόρους τροφίμων και ποτών.

Η ανταπόκριση των επαγγελματιών, των συλλογικών φορέων, ερευνητών της γαστρονομίας και της λαϊκής παράδοσης αλλά και απλών κατοίκων των νησιών ήταν εντυπωσιακή, καθόσον αυτοί συμμετείχαν σε ένα πολύ ζωντανό διάλογο με τους εισηγητές των εκδηλώσεων, κορυφαίες προσωπικότητες στον χώρο της γαστρονομίας, της επιστήμης και του επιχειρείν.

Στις εκδηλώσεις αυτές μετείχαν, ως εισηγητές, και τους ευχαριστώ δημόσια για άλλη μια φορά, οι διακεκριμένοι Έλληνες σεφ και εστιάτορες : οι κ.κ. Λευτέρης Λαζάρου, Νίκος Σαράντος, Γιώργος Χατζηγιαννάκης, Κώστας Τσίγκας, Τίμος Πετρίδης και η κα. Νένα Ισμίρνογλου καθώς και οι δημοφιλείς, έγκριτοι δημοσιογράφοι και συγγραφείς της οινογαστρονομίας : οι κ.κ. Ηλίας Μαμαλάκης, Γιώργος Πίττας, Αργύρης Καλλιανιώτης και οι κυρίες  Νταϊάνα Κόχυλα,  Νίκη Μηταρέα και Θάλεια Τσιχλάκη.

Από το χώρο της επιστήμης μετείχαν οι πανεπιστημιακοί και ερευνητές Δρ. Νίκος Κατσαρός, Δρ. Εμμανουήλ Ανυφαντάκης, Δρ. Δημήτρης Κούτουλας και Δρ. Γιάννης Κριτσωτάκις.

Από τον επιχειρηματικό χώρο οι κ.κ. Κώστας Κωσταντινίδης και Δημήτρης Ρουσουνέλος, από το χώρο του οίνου οι κ.κ Κωστας Τουλουμτζής, Γιώργος Φλούδας και η κα. Μαρία Δήμου, ενώ τη γαστρονομική εκπαίδευση εκπροσώπησαν επάξια οι κ.κ Αναστάσιος Περιμένης, Νίκος Θεοδώρου και η κα. Χριστίνα Αλεξανδροπούλου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν επίσης οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων της «Αγροτουριστικής Α.Ε.» κας. Στέλλας Ασκέλη, της «Αγροξένια» κου. Δημήτρη Μιχαηλίδη και της «Ελληνικής Ακαδημίας Γεύσης» κου. Αντώνη Παναγιωτόπουλου.

Αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων αυτών ήταν η δημιουργία και έκδοση του δίγλωσσου (ελληνικά-αγγλικά) γαστρονομικού βιβλίου-λευκώματος «Η Κουζίνα του Αιγαίου», στο οποίο γίνεται μια πρώτη αποτύπωση του εξαιρετικού γαστρονομικού πλούτου των νησιών του Νοτίου Αιγαίου μέσα από την παρουσίαση χαρακτηριστικών αιγαιοπελαγίτικων προϊόντων και παραδοσιακών συνταγών, τις οποίες προσέγγισε με μια σύγχρονη συγγραφική ματιά η συγγραφέας κα. Νταϊάνα Κόχυλα και αποτύπωσε με το φακό του ο φωτογράφος κος. Βασίλης Στενός. Μετά την εξάντληση της πρώτης εκτύπωσης, το βιβλίο επανεκτυπώθηκε με την ευγενή χορηγία της Aegean Airlines και διατίθεται στο ευρύ κοινό από τα περισσότερα βιβλιοπωλεία  και τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (Κ.Α.Ε) πανελλαδικά.

Τη καρδιά της δυναμικής αυτής πρωτοβουλίας αποτελεί η Διαδικτυακή Πύλη www.aegeancuisine.gr . Η πρώτη ανάρτηση της σχεδιάσθηκε και υλοποιήθηκε από την Ομάδα Ανάπτυξης Εφαρμογών του Κ.Ε.Τ.Α Νοτίου Αιγαίου, ενώ η σημερινή βελτιωμένη έκδοση της οφείλεται στα στελέχη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Η νέα Διαδικτυακή Πύλη, αν και βρίσκεται ακόμα σε στάδιο κατασκευής, σκοπεύει να προσφέρει στους επισκέπτες της πληθώρα πληροφοριών γύρω από την ιδιαίτερη γαστρονομική παράδοση των νησιών του Αιγαίου.

Από τις ηλεκτρονικές σελίδες της δεν λείπουν οι χαρακτηριστικές τοπικές συνταγές, το γλωσσάρι το οποίο διαφωτίζει τη σημασία των τοπικών ονομασιών, ενώ παρέχονται αναλυτικές πληροφορίες για τις γιορτές και τα πανηγύρια τα οποία γίνονται στα νησιά και συνδέονται με τη γαστρονομική παράδοση.

Η Διαδικτυακή Πύλη www.aegeancuisine.gr θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τόσο στην ανάδειξη των τοπικά παραγόμενων προϊόντων, όσο και στη προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού στα νησιά, αφού επικαιροποιείται και εμπλουτίζεται διαρκώς το ευρετήριο των μελών-επιχειρήσεων, ως των καλλίτερων πρεσβευτών της αιγαιοπελαγίτικης οινο-γαστρονομίας και άλλες σχετικές πληροφορίες. Οι επισκέπτες των νησιών θα μπορούν να ανατρέχουν στις ηλεκτρονικές σελίδες προκειμένου να αναζητήσουν και να βρουν, μεταξύ άλλων, προτάσεις για εστιατόρια, επισκέψιμα οινοποιεία, εμπορικά καταστήματα τα οποία πωλούν τοπικά προϊόντα καθώς και για επιχειρήσεις οι οποίες προσφέρουν μαθήματα μαγειρικής και προγράμματα οινογνωσίας.

Εξίσου σημαντική με την ενημέρωση του γαστρόφιλου κοινού είναι και η εμπορική διάσταση της Διαδικτυακής Πύλης αφού στις σελίδες της παρουσιάζονται τα εμπορεύσιμα, τυποποιημένα και εξαγώγιμα τρόφιμα και ποτά τα οποία παράγονται στα νησιά, ενώ προάγεται η συνεργασία των τοπικών παραγωγών με εμπορικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στα πλαίσια της δεύτερης φάσης της AegeanCuisine, υλοποιήθηκαν οι ενέργειες για την αναζήτηση και ένταξη σε αυτή των επιχειρήσεων των νησιών οι οποίες αναδεικνύουν την ιδιαίτερα πλούσια γαστρονομική παράδοση του Αιγαίου, παράγουν και εμπορεύονται χαρακτηριστικά τοπικά παραγόμενα προϊόντα ή προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες οινο-γαστρονομίας σε ποιοτικό επίπεδο.

Στη πρωτοβουλία AegeanCuisine μπορούν να συμμετάσχουν επιχειρήσεις των Νομών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου οι οποίες πληρούν ορισμένα κριτήρια, η εκπλήρωση των οποίων διασφαλίζει ότι τα προϊόντα, τα αγαθά ή οι υπηρεσίες  τις οποίες προσφέρουν να αντανακλούν και αναδεικνύουν την ιδιαίτερη γαστρονομική ταυτότητα του Αιγαίου, να πληρούν συγκεκριμένες ποιοτικές προδιαγραφές και να προσφέρουν στον επισκέπτη-πελάτη συναίσθημα και εμπειρία. Συγκεκριμένα μπορούν να συμμετάσχουν παραγωγοί τυποποιημένων προϊόντων τροφίμων, οίνου και ποτών, ιδιοκτήτες επισκέψιμων χώρων παραγωγής τροφίμων, οίνου και ποτών, εμπορικά καταστήματα τροφίμων και ποτών και επιχειρήσεις μαζικής εστίασης όπως εστιατόρια, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, ουζερί, καφενεία, ζαχαροπλαστεία (που όχι μόνο πωλούν αλλά και σερβίρουν), wine bars κ.α στα οποία προσφέρονται αιγαιοπελαγίτικα τοπικά εδέσματα ή τοπικά προϊόντα καθώς και κρασί από τα νησιά του Αιγαίου.

Για την ένταξη των επιχειρήσεων και για κάθε κατηγορία έχει προβλεφθεί ιδιαίτερος και ειδικά προσαρμοσμένος κατάλογος κριτηρίων.

Για τον λόγο ότι το «κατώφλι», στην συγκεκριμένη προσπάθεια, απαρτίζουν οι χώροι εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία κλπ) και γενικά παντού όπου ο επισκέπτης έρχεται σε άμεση επαφή με τις γεύσεις των νησιών, τις συνταγές, τα προϊόντα και τα κρασιά, δόθηκε, εξ ανάγκης,  προτεραιότητα ένταξης σε αυτές τις επιχειρήσεις, θεωρώντας τις, αυτοδίκαια, σαν τους πρεσβευτές της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης αλλά ταυτόχρονα και της σύγχρονης εκδοχής της αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας.

Τα εστιατόρια-μέλη γίνονται πρεσβευτές της προσπάθειας ανάπτυξης, ως γαστρονομικοί  προορισμοί, των νησιών του Νότιου Αιγαίου, εμπλουτίζοντας πλέον το λεξιλόγιο όλων μας με νέες λέξεις, απόρροιες μιας νέας νοοτροπίας :  δεν χρησιμοποιούμε τη λέξη «τουρίστας», αλλά «επισκέπτης», δεν «πουλάμε» προϊόντα ή «προσφέρουμε» υπηρεσίες αλλά «χαρίζουμε» απλόχερα και γενναιόδωρα συναισθήματα και εμπειρίες μέσα από τις αιγαιοπελαγίτικες γεύσεις και από την πατροπαράδοτη, έμφυτη νησιώτικη φιλοξενία.

Οι δράσεις και οι στόχοι της Aegean Cuisine, η οποία σκύβει με σεβασμό και αγάπη πάνω από την παρελθούσα, παρούσα και μελλοντική πορεία της κουζίνας του Αιγαίου, απαντούν αποφασιστικά και δημιουργικά στις παρούσες κοινωνικο-οικονομικές προκλήσεις.

Τα εστιατόρια-μέλη με το ομώνυμο διακριτικό σήμα συμμετέχουν ενεργά στην ανάδειξη και στήριξη των τοπικά παραγόμενων προϊόντων, γεγονός το οποίο δρα ενθαρρυντικά και τονωτικά στους νησιώτες μικρομεσαίους και μη επαγγελματίες (γεωργούς, κτηνοτρόφους,  παραγωγούς και εμπόρους τοπικών τροφίμων και ποτών). Με την διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση των προϊόντων τους, καθώς αυτά κατέχουν πλέον περίοπτη θέση, εν είδη «βιτρίνας»,  στα menu των κατά τόπους  εστιατορίων,  οι προαναφερόμενοι επαγγελματίες ωθούνται, εξ ανάγκης,  να αυξήσουν και να βελτιώσουν την παραγωγή τους.

Η προσφορά μιας προσιτής και εύγευστης κουζίνας στους επισκέπτες ωφελεί, ποιοτικά και ποσοτικά, την τοπική οικονομία. Η γευστική εμπειρία στον επισκέπτη της γαστρονομίας, εμπερικλείει την απόγευση του «διαφορετικού», τη «μύηση» σε έναν άγνωστο, μέχρι τότε, τρόπο ζωής. Μέσα από συνταγές και πατροπαράδοτες μαγειρικές αλχημείες η τουριστική εμπειρία περιέχει, πλέον, πινελιές από τον τρόπο ζωής των ντόπιων και αποκτά μια νέα, διαφοροποιημένη διάσταση.

Προς το παρόν, η πρωτοβουλία AegeanCuisine εστιάζεται στα γεωγραφικά όρια  της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, δηλαδή στις Κυκλάδες και στη Δωδεκάνησο, όπου μέχρι την παρούσα στιγμή έχουν ενταχθεί ως μέλη 196 επιχειρήσεις του κλάδου της μαζικής εστίασης σε 28 νησιά και 44 παραγωγοί τροφίμων, οίνων και ποτών σε 18 νησιά.

Για την τήρηση της πλήρους διαφάνειας και για την προστασία του υποψηφίου μέλους, η διαδικασία της ετήσιας επιθεώρησης ακολουθεί πιστά τους κανόνες της τεχνικής του «μυστηριώδη επισκέπτη» («mystery guest»). Με τον ορισμό «μυστηριώδης επισκέπτης», περιγράφουμε και σκιαγραφούμε εξέχουσες προσωπικότητες της Τουριστικής Εκπαίδευσης και της Γαστρονομικής Δημοσιογραφίας οι οποίοι, για λογαριασμό του μέσου πελάτη, εισπράττουν και μετουσιώνουν σε λέξεις, το Αιγαιοπελαγίτικο Συναίσθημα και Εμπειρία που υπόσχονται να προσφέρουν οι υποψήφιες επιχειρήσεις. Στη διαδικασία επιθεώρησης προβλέπεται να συμμετέχουν ενεργά και οι πελάτες των επιχειρήσεων-μελών μέσα από εφαρμογές που σχεδιάζονται για το portal.

Η συμμετοχή μιας επιχείρησης στις δράσεις της πρωτοβουλίας ΑegeanCuisine θα της εξασφαλίσει μια σειρά από επικοινωνιακά και εμπορικά οφέλη ως ακολούθως:

● Ενθάρρυνση των Ελλήνων και ξένων επισκεπτών να αναζητήσουν τη κουζίνα και τα προϊόντα των επιχειρήσεων-μελών.

● Προβολή των αιγαιοπελαγίτικων προϊόντων στις επιχειρήσεις χονδρικής και λιανικής πώλησης τροφίμων, οίνου και ποτών και σε μεγάλους πελάτες.

● Αναλυτική παρουσίαση των επιχειρήσεων στη Διαδικτυακή Πύλη www.aegeancuisine.gr την οποία φιλοδοξούμε να καταστήσουμε έναν από τους δημοφιλέστερους γαστρονομικούς  δικτυακούς τόπους στην Ελλάδα.

● Προβολή επιχειρήσεων στα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ με διαφημιστικά έντυπα, δελτία τύπου και ηλεκτρονικό newsletter το οποίο θα αποστέλλεται σε επαγγελματίες της γαστρονομίας και του τουρισμού, σε δημοσιογράφους και σε ιδιώτες καταναλωτές.

● Δυνατότητα χρήσης του εμπορικού σήματος ΑegeanCuisine από τις μετέχουσες επιχειρήσεις.

● Δυνατότητα για διάκριση στα Γαστρονομικά Βραβεία Αιγαίου.

● Πρόσβαση σε σεμινάρια εκπαίδευσης, κατάρτισης και ενημέρωσης.

● Πρακτική υποστήριξη και παροχή τεχνικής βοήθειας από ειδικούς συμβούλους για τη βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών.

● Ενημέρωση ελληνικών και διεθνών τουριστικών οδηγών.

Η επόμενη μέρα της πρωτοβουλίας ΑegeanCuisine, ξημερώνει με πολλές προκλήσεις. Ιδιαίτερα σημαντική πρόκληση είναι η αναζήτηση των χρηματοδοτικών εκείνων προγραμμάτων τα οποία κρίνονται αναγκαία   για τη παράλληλη ανάπτυξη και υλοποίηση των απαιτούμενων  ενεργειών οι οποίες εστιάζονται στους ακόλουθους άξονες δραστηριότητας:

1-    Εκπαίδευση- Κατάρτιση- Ενημέρωση- Συσπείρωση

2-    Πιστοποίηση- Επιθεώρηση υφιστάμενων και νέων μελών

3-    Προβολή- Δημοσιότητα των μελών

4-    Επέκταση του δικτύου μελών με την ένταξη των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, καθώς και επιλεγμένων εστιατορίων της Αθήνας, Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η αξιοποίηση και η ανάδειξη των τοπικά παραγόμενων προιόντων και της τοπικής κουζίνας σαν αποτέλεσμα της συνέργειας των τοπικών επιχειρήσεων, με την υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης και την αποδοχή και συμφωνία της τοπικής κοινωνίας, συνθέτουν μια διαδικασία η οποία μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο εργαλείο ώστε ο τουρισμός να γίνει μοχλός για βιώσιμη τοπική οικονομική ανάπτυξη.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας

comments powered by Disqus
Επιμελητήριο Κυκλάδων Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
Copyright © 2024 Aegean Cuisine.
Find us also