Share it


Με θέμα «Δίνοντας αξία στην εμπειρία του φαγητού» διεξήχθη για 7η συνεχή χρονιά το γνωστό συνέδριο IMIC που διοργανώθηκε από την εταιρεία Ηλιότοπος, στους χώρους του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, το διήμερο 02-03 Φεβρουαρίου 2011. Σκοπός του συνεδρίου ήταν να συμβάλει στην περαιτέρω κατανόηση της ολοένα αυξανόμενης σημασίας που έχουν οι γαστρονομικές εμπειρίες στον τουρισμό, καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι όσοι ταξιδεύουν, δείχνουν ενδιαφέρον για τη γαστρονομία της περιοχής, ακόμα και πριν κλείσουν το ταξίδι τους - είτε ταξιδεύουν για αναψυχή, είτε για επαγγελματικούς λόγους.

Είναι πλέον γεγονός ότι, εκτός από φυσική ανάγκη, το φαγητό αποτελεί σημαντικό μέρος της πολιτισμικής ταυτότητας και μοναδικότητας ενός προορισμού, καθώς η συνειρμική συσχέτιση του φαγητού με τις εικόνες του μέρους που επισκέπτεται κανείς, είναι αναπόφευκτη και, πολλές φορές, καταλυτική για τις αναμνήσεις που μένουν τελικά ως ταξιδιωτική εμπειρία στον επισκέπτη. Με την τουριστική βιομηχανία να αναζητά ολοένα καινούριους τρόπους ικανοποίησης των δυνητικών επισκεπτών, οι οποίοι απαιτούν πλέον αυθεντικές εμπειρίες από τις διακοπές τους, η ανάπτυξη και ανάδειξη «γαστρονομικών» προορισμών με έμφαση στην τοπική κουζίνα, δείχνει να είναι το «κλειδί» του σύγχρονου τουρισμού! Επικεντρώνοντας, λοιπόν, στη σημασία της εμπειρίας του φαγητού, το 7ο IMIC αποτελούνταν από τις εξής πέντε θεματικές ενότητες:

  • Ταυτότητα & marketing
  • Αυθεντικότητα & καινοτομία
  • Δίκτυα & επικοινωνία
  • Δημιουργία & προσφορά
  • Βιωσιμότητα & ποιότητα

Μια ομάδα καταξιωμένων ομιλητών, που περιελάμβανε καθηγητές πανεπιστημίου, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες και εκπροσώπους φορέων, επιχείρησε να προσεγγίσει τα παραπάνω θέματα υπό το γενικό πρίσμα της εμπειρίας του φαγητού, και να διερευνήσει τρόπους για την καλύτερη παρουσίαση, προβολή και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και της τοπικής κουζίνας, με στόχο την ανάδειξη τρόπων και συνεργειών που θα οδηγήσουν στην επιτυχία!  Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, που γέμισαν το αμφιθέατρο και τις δύο ημέρες, ήταν αμείωτο, καθώς οι θεματικές ενότητες - αν και φαινομενικά ανεξάρτητες η μια απ’ την άλλην - «πλέκονταν» σε μια εντυπωσιακή πλοκή, που, απλώς, αποδείκνυε τη σημασία της σωστής και δημιουργικής συνέργειας στην προσπάθεια που γίνεται ή πρέπει να γίνει για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. Ιστορικά στοιχεία, δεδομένα και αναλύσεις ερευνών, παρουσιάσεις πρωτοβουλιών από φορείς κι επιχειρήσεις και πρωτοποριακών καλών πρακτικών συνέθεσαν το «παζλ» της εμπειρίας του φαγητού στον τουρισμό, δείχνοντας ότι το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας έχει τις δυνατότητες να διαφοροποιηθεί για ακόμα μια φορά από τον ανταγωνισμό και να διεκδικήσει την παλιά του αίγλη, αντλώντας έμπνευση και δύναμη από τον ίδιο τον πολιτισμό της χώρας! Κοινό συμπέρασμα, πάντως, ήταν ότι χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση, πιο σοβαρή, βαθειά και επαγγελματική, ώστε να χτιστούν εκ νέου βάσεις γερές που θα αντέξουν στις αυξημένες απαιτήσεις του ποιοτικού τουρίστα του σήμερα. Η πολύ καλή διοργάνωση του 7ου IMIC ολοκληρώθηκε με μια εξαιρετική εκδήλωση, όπου ο καθηγητής προϊστορικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Χρίστος Ντούμας, αποκάλυψε το υψηλό βιοτικό και πολιτισμικό επίπεδο της κοινωνίας του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης. Με την παραστατική του ομιλία και φωτογραφίες των ευρημάτων των πολύχρονων εκσκαφών, ο κ. Ντούμας παρουσίασε τις πλούσιες διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Σαντορίνης και τους ποικίλους και ευφάνταστους τρόπους και τεχνικές που είχαν αναπτύξει σχετικά με την επεξεργασία και διατήρηση της τροφής τους.

Η πρωτοβουλία Aegean Cuisine δεν μπορούσε να λείπει από μια τέτοια διοργάνωση, καθώς ο σκοπός της είναι η ανάδειξη και προώθηση της αιγαιοπελαγίτικης οινο-γαστρονομίας και των τοπικά παραγόμενων προϊόντων των νησιών. Έτσι, εκτός από τον διευθυντή του ΚΕΤΑ Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργο Καλώστο - ο οποίος συμμετείχε, άλλωστε, και στο ρόστερ των ομιλητών, παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία Aegean Cuisine - έδωσαν το παρών οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, κ.κ. Γιάννης Ρούσσος και Κωνσταντίνος Χρυσοχοΐδης, στελέχη των δύο Επιμελητηρίων, αλλά και μέλη της Ομάδας Aegean Cuisine.

Ο απόηχος που δημιούργησε το Aegean Cuisine ήταν ορατός καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου, με πολλούς απ’ τους ομιλητές να το αναφέρουν ως παράδειγμα που καταφέρνει να ενσωματώσει στη φιλοσοφία του όλο το πνεύμα της δημιουργίας γαστρονομικών προ-ορισμών (με ότι θετικό αυτό σημαίνει για τις τοπικές κοινωνίες, ακόμα και σε επίπεδο πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής). Επιπλέον, η πρωτοβουλία AegeanCuisine, σε συνεργασία με τους διοργανωτές του συνεδρίου IMIC, εξασφάλισε ως παροχή για τους επιχειρηματίες, που έχουν υποβάλλει αίτηση για ένταξη στο σύστημα AegeanCuisine, ειδική τιμή συμμετοχής στο συνέδριο, δίνοντας την ευκαιρία σε αρκετούς από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα να το παρακολουθήσουν.

Σύντομα, οι επιχειρήσεις, που επιθεωρήθηκαν την προηγούμενη περίοδο, θα ενημερωθούν για την ένταξή τους ή μη στο σύστημα AegeanCuisine και, στη συνέχεια, όσες ενταχθούν θα λάβουν το Ειδικό Σήμα, καθώς και το συνοδευτικό υλικό μέλους. Παράλληλα, η Ομάδα AegeanCuisine προετοιμάζει - για την περίοδο μέχρι τον Ιούνιο - εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά σεμινάρια, αλλά και ενέργειες προβολής για τις επιχειρήσεις-μέλη, ενώ θα αρχίσουν οι επιθεωρήσεις στις υπόλοιπες επιχειρήσεις, που, ωστόσο, έχουν αποστείλει αιτήσεις συμμετοχής.

comments powered by Disqus
Επιμελητήριο Κυκλάδων Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
Copyright © 2024 Aegean Cuisine.
Find us also